Психотерапия и здраве

Спортувайте психотерапия за здраве

Медицинското лечение е само част от процеса на цялостното обгрижване, което човек очаква да получи от своя лекар. Ние имаме нужда също и от лично, заинтересовано и човешко отношение, понякога дори много повече от лекарствата, които ни предписват. Ако разполагат с достатъчно време, лекарите биха стигнали до същината - много от проблемите, назовани от човека като болест, всъщност да са свързани с житейски, човешки трудности.
излъгани очаквания

Розовото колело на „излъганите“ очаквания

Колкото по-добре познаваме себе си и се приемаме такива, каквито сме, толкова по-лесно ще признаем на себе си от какво всъщност имаме нужда. След което толкова по-точно ще можем да планираме и решим какво искаме да правим с времето си през почивните дни и толкова по-малко вероятно е да останем „излъгани” в очакванията си следващия път.

Честно за чувството за вина

Чувството за вина е едно от лицата на Егото. Толкова съм виновна, та чак съм важна. Толкова съм важна, та чак съм виновна. Начин да се занимавам предимно със себе си, за да не се свържа с другите, да остана АЗ важна и значима, дори и в моменти, когато други са по-важни от мен, защото им се е случило нещо в живота, което измества фокуса върху тях, вместо върху мен.… Прочетете повече »Честно за чувството за вина
остаряването е изкуство

Знам как искам да остарея и знам какво да направя за това!

За остаряването млад. Вчера. Случайна среща с позната. Заприказвахме се и тя ми сподели, че тъкмо е навършила 77 години. Не терапевтична, а приятелска среща беше. Но за мен си беше вълнуващо терапевтична. В смисъл – жената ме терапевтира мен. По екзистенциалните въпроси. Разказва ми, че не се спира – излиза и се движи всеки ден, среща се с приятели, чете, но най-много от всичко обича да бродира на машината,… Прочетете повече »Знам как искам да остарея и знам какво да направя за това!
ново начало

Празниците минаха, да живеят празниците!

Как се чувствате след празниците? Отпочинали и удовлетворени от начина, по който избрахте да прекарате времето си или разочаровани и „излъгани” в очакванията си? Ако сте от първите – потупайте се заслужено по рамото и давайте напред, използвайки енергията на вълната, която удовлетворението създава. Ако сте от вторите – не съжалявайте – има какво да научите и от разочарованието. И неговата вълна създава голяма енергия, която може да движи напред.… Прочетете повече »Празниците минаха, да живеят празниците!

Червено-бели психологически мартеници

Червени впечатления. Когато хората се срещат за първи път, голямата част от впечатленията им инстинктивно се формират на базата на цветовете. Проучвания показват, че хората облечени в червено са възприемани от другите като по-привлекателни. Това е в сила както за мъжете, така и за жените. Други изследвания говорят и за обратната връзка – тези, които обичайно носят по-ярки цветове, като червеното, са по-предразположени към общуване и създаване на запознанства. Съществуват… Прочетете повече »Червено-бели психологически мартеници
как работи психотерапията

Как „работи“ психотерапията?

Как „работи” психотерапията? Да зададеш въпрос е първата стъпка към това да получиш отговор. Вдъхновяващото е, че това е така и в поставянето на въпроси към себе си. Има една идея, една истина, в която дълбоко вярвам и приемам за базово начало в психотерапията, която практикувам. Всеки човек носи в себе си отговорите на въпросите, които си задава. Самият въпрос съществува, защото конкретния човек съществува. И само в този личен… Прочетете повече »Как „работи“ психотерапията?
Книга за времето

За Времето, Хората и Книгата „Нямам време да имам време“

За какво и за кого e книгата „Нямам време да имам време“, която написахме в съавторство с Калина Стефанова – интервю с Елена Пенчукова. Заглавието е един парадокс. А парадоксите са хубаво нещо, защото вниманието поспира там и се пита: „Какво? Какво значи това? Какво искат да ми кажат?” Ценна възможност да видим нещата по нов и различен начин и това да е първата стъпка към промяна. Идеята ни е… Прочетете повече »За Времето, Хората и Книгата „Нямам време да имам време“
Какво е психосоматика?

Какво е психосоматика?

от старогръцки: психи (ψυχή) – душа и сома (σῶμα) – тяло По дефиниция психосоматика е направление в медицината и психологията, което изучава влиянието на психологически фактори върху появата и развитието на симптоми и болестни състояния в тялото. Често срещано явление е човек да изпитва реална болка или нарушения във функциите, като в същото време не могат да бъдат диагностицирани обективни физиологични причини за това. КАКВО Е НА ПРАКТИКА ПСИХОСОМАТИКА В ЕЖЕДНЕВИЕТО? Психосоматика… Прочетете повече »Какво е психосоматика?

Човекът, отвъд диагнозата и болестта

Човекът е цялостен, той е личност с чувства, мисли и болка в тялото, а не е просто едно тяло с болест. За успешното справяне със здравословен проблем, едновременно с помощта на лекаря, от съществено значение е емоционалната реакция на човека спрямо случващото се. Цялостният подход разглежда развитието на симптомите като тясно свързано с реакциите на болния към случващото се, ето защо, за да бъде разбрана и излекувана неговата болест, човекът… Прочетете повече »Човекът, отвъд диагнозата и болестта