Червено-бели психологически мартеници

Червени впечатления.

Когато хората се срещат за първи път, голямата част от впечатленията им инстинктивно се формират на базата на цветовете. Проучвания показват, че хората облечени в червено са възприемани от другите като по-привлекателни. Това е в сила както за мъжете, така и за жените. Други изследвания говорят и за обратната връзка – тези, които обичайно носят по-ярки цветове, като червеното, са по-предразположени към общуване и създаване на запознанства.

Съществуват данни, според които мъжете и жените имат различна способност да различават оттенъци и нюанси на червеното, което може да се отразява и на техните впечатления.

Източник: Color Psychology Meaning


Бял маркетинг

Изследвания, свързани с психологическото въздействие на цветовете, се използват в маркетинга за създаване на определени внушения. Бялото може да символизира ново начало, растеж и креативност. Смята се, че бялото насърчава.

В рекламата бялото се използва за пресъздаване на чувство за безопасност, чистота и свежест. С бяло се предава също така усещане за спокойствие, комфорт, отпускане и почивка. Друго въздействие на бялото е, когато се търси идеята за ред и ефективност. Дизайнерите от своя страна често използват бял цвят, за да създават усещане за по-големи и по-просторни помещения. Белият цвят е най-предпочитан и за постигане на вглъбяване, спокойствие или концентрация.

Източник: Color Meanings


Червени реакции

Появата на червено кара хората да реагират по-бързо и по-силно, казва авторът на изследването Андрю Елиът от университета в Рочестър. Телата ни реагират на червеното, сякаш сме видели заплаха. Вероятно защото това е културно обусловен сигнал за опасност. Реакцията не трае дълго, а хората дори не са наясно с това, но авторът смята за възможно това откритие “да има приложение в спорта и други дейности, в които е необходим кратък прилив на сила и скорост, както е например при вдигането на тежести.“

Източник: UPI (United Press International)


Бели парадокси

Проучване, свързано с цветовите предпочитания на възрастни показва, че от общо 18 включени цвята, бялото се класира чак на петнадесето място като общ любим цвят. След това бялото се „представя” малко по-добре – на десета позиция – когато тези участници са били помолени да изберат любим цвят за дрехите си. И накрая, същите хора отново трябва да изберат любим цвят, но този път за помещенията, в които живеят – дневна, спалня или офис. Тук бялото се превръща в номер едно.

Източник: The Color Psychology Of White